Čaje, tinktury a vína

Existuje celá řada možností, jak z léčivých bylinek připravit účinný lék - ty nejpoužívanější naleznete zde.

Použití bylinkových čajů

Při většině onemocnění se doporučuje pít 2-3 šálky čaje denně,a to pokud možno malými doušky. Čaj má být teplý, ale nemá se nikdy ohřívat v mikrovlnné troubě.

K oslazení bylinkového čaje by se neměl používat rafinovaný, průmyslově vyráběný cukr, ale vždy pouze med nebo surový cukr.

 

Bylinkové čaje

Příprava bylinkových čajů patří dozajista mezi nejstarší způsoby úpravy léčivých bylin a je také jednou z nejjdnodušších. Jejich příprava se řídí podle toho, z jaké části rostliny se čaj připravuje.

Nálev(infusum)

Připravuje se především z listů,květů a výhonku léčivých bylinek, a to tak, že se droga - čerstvá nebo sušená - přelije vroucí vodou (obvykle asi 2 polévkové lžíce bylinky na 300 ml vody) a nechá se 5-10 minut vyluhovat a pak se slije. Připravený nálev se buď pije, nebo se s ním při vnějším použití navlhčí obklad, který se přiloží na postižené místo.

Odvar(dekoktum)

Připravuje se většinou z oddenků nebo kořenů, kde je k výluhu účinných látek zapotřebí většího úsilí. Rozdrcenou drogu vyluhujeme v nádobě s vodou asi 20 minut za slabého varu, pak ji necháme ještě asi 5 minut v odstavené nádobě a teprve potom slijeme.

Výluh za studena(macerát)

Užívá se v případech, kdy léčivé bylinky obsahují látky, které by se mohly teplem zničit. Při jeho přípravě se přelijí 2 polévkové lžíce drogy 300 ml studené vody a nechají se vyluhovat přes noc. Poté se výluh slije a používá se stejným způsobem jako nálev nebo odvar.

 

Alkoholové výtažky

Alkoholové výtažky z bylinných drog mají často silnější a někdy i poněkud rozdílné účinky než nálevy a odvary, při jejichž přípravě byla použita pouze voda.

Tinktury

Připravují se vyluhováním bylinné drogy vysokoprocentním (70%) etylalkoholem. Léčivé bylinky se k tomuto účelu používají čerstvé nebo sušené a v alkoholu je ponecháváme asi 1 týden na temném místě. Potom se výluh přefiltruje přes gázu a vlhký rostlinný materiál se ještě vymačká. Před použitím se tinktura obvykle ředí v určitém poměru vodou.

Bylinková vína

Získávají se vyluhováním léčivých bylin v kvalitním bílém vínu. Použije s k tomu asi hrst nadrobno nakrájených bylin na jeden litr vína a vše se nechá na temném místě 5-7 dní vyluhovat. Ve středověku se bylinková vína používala k léčení mnohem častěji než dnes, kdy složí hlavně jako posilující nápoje, kupříkladu rozmarýnové víno.

Bylinkový olej

K přípravě bylinkového oleje dáme bylinky do průhledné láhve, kterou naplníme kvalitním, za studena lisovaným jedlím olejem - nejlépe olivovým - a vše potom umístíme na světlé a teplé místo. Za 1 až 3 týdny je bylinkový olej hotový a pak jej přelijeme do tmavé láhve a uskladníme až do použití na temném, chladném místě.

Bylinkové oleje nelze zaměňovat s oleji éterickými (silicemi), které jsou přirozenými obsahovými látkami některých bylinek.

Bylinkový ocet

Při přípravě bylinkového octa dáme bylinky do láhve a přelijeme je kvalitním ovocným octem. Láhev pak asi na 14 dní postavíme na teplé, světlé místo a necháme bylinky vylouhovat. Po této době je bylinkový ocet připraven k použití, kupříkladu k přípravě salátů. Bylinky se mohou v láhvi ponechat až do upotřebení octa.

Ústní voda

Přípravky ke kloktání a vyplachování ústní dutiny a krku mívají většinou adstringentní (stahující) účinky, čímž přispívají k uzdravení narušené ústní sliznice. Jako ústní vody se proto používají odvary nebo výluhy některých léčivých bylinek s těmito účinky. Bylinky vyluhujeme 15-20 minut, poté výluh zchladíme a 100 až 150 ml používáme ke kloktání nebo výplachu.

SmallCars.cz

Největší internetoý prodejce s modely aut a moterek v ČR. Skladem více jak 15000 modelů.

Rybářské potřeby za skvělé ceny. Široký sortiment, nízké ceny.

Nákup a prodej starožitností za výhodné ceny

Web4U - domény, webhosting, servery

TOPlist

© 2010 - 2017 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode