Bergamotová silice – Citroník bergamotový (Citrus aurantium ssp. bergamia)

Bergamotová silice je samozvaným elixírem zdraví. Hodí se k léčbě úzkosti, deprese, stimuluje chuť k jídlu, pomáhá trávení, uklidňuje plicní stavy, a jako olej je vynikající pro mastnou pleť.

Bergamotová silice se nepoužívá neředěná na obnaženou pokožku, může způsobit nerovnoměrnou pigmentaci, používá se 0,5 – 1% koncentrace.

Popis/chuť

Bergamotové pomeranče jsou malé až středně velké, mají průměr 6-8 cm a kulovitý tvar. Lesklá kůra dozrává ze zelené do jasně žluté a má hladkou, oblázkovou strukturu díky viditelným olejovým žlázám rozesetým po povrchu. Pod slupkou je jádro bílé, houbovité a polotvrdé, se strukturou podobnou bavlně.

Dužnina je měkká, světle žlutá a je rozdělena tenkými bílými blánami na 8-14 dílků. Obsahuje také několik krémově zbarvených semen a má velmi kyselou, trpkou a nahořklou chuť, kvůli níž je obecně nevhodná k čerstvé konzumaci.

Bergamotové pomeranče, botanicky klasifikované jako Citrus bergamia, jsou hybridní citrusy rostoucí na malých keřovitých stromech, které mohou dosahovat výšky až tří metrů. Bergamotové pomeranče, o nichž se předpokládá, že vznikly křížením kyselého pomeranče a citronu nebo limetky, se nekonzumují čerstvé, nýbrž jsou oblíbené pro vonný olej, který se nachází v kůře.

Bergamotové pomeranče jsou známé svou aromatickou kůrou, která je plná éterických olejů, jež mají svěží, květinové tóny smíšené s jasnými citrusovými podtóny. I z tohoto důvodu jsou oblíbené pro výrobu vonných tyčinek.

Název této odrůdy pochází ze severoitalského města Bergamo, kde se získává esenciální olej pro použití v čajích a cukrovinkách, parfémech a kolínských vodách. Vůně podporuje paměť, zlepšuje koncentraci a zvyšuje sebevědomí.

Použití bergamotové silice

Bergamotové pomeranče se nejlépe hodí k aromatizaci a nejsou běžně využívány k čerstvé konzumaci. Kůra a dužina se může použít do sirupů, ochucených cukrů nebo solí, koktejlů, marmelád a džemů. Lze je také použít k ochucení sušenek, koláčů, křehkého pečiva, buchet, jogurtů a krémů.

Bergamotové pomeranče se dobře kombinují s jinými citrusy, mořskými plody, ricottou, jemnými zelenými saláty, avokádem a čerstvými bylinkami, jako je kopr, bazalka a estragon. Při skladování v chladničce vydrží plody až dva týdny. Bergamotové pomeranče obsahují vitamin C, draslík a vitaminy B1, B2 a A.

Etnické/kulturní informace

Bergamotové pomeranče jsou celosvětově známé pro svůj silný, aromatický olej. V Itálii se bergamotový olej nejčastěji používá k výrobě kolínské vody, která byla jednou z nejoblíbenějších vůní Evropy 18. století. Dnes je eau-de-cologne stále základem mnoha parfémů a kolínských vod, protože její vůně se dobře mísí s mnoha různými vůněmi a olej se používá k povznesení a povzbuzení smyslů.

Olej je tak vysoce ceněný, že v roce 2001 získal i chráněné označení původu neboli DOP, které chrání standardní kvalitu oleje z italské Kalábrie. Bergamotový olej se také používá k ochucení čaje Earl Grey, který je jedním z nejoblíbenějších čajů současnosti. V Norsku a Švédsku se jím ochucují tabákové a šňupací výrobky.