Využití
Historie:
Kopru byly již v antických dobách a ve středověku přisuzovány kouzelné schopnosti, dokonce byl považován za afrodisiakum. Bylince se daří nejlépe v teplejších krajích, oblíbená je hlavně v jižní Evropě a ve střední Asii.
Používané části rostliny:
K praktickému využití je vhodná bylina celá kromě kořenu.
Vlastnosti:
Listy se užívají hlavně při vaření, do polévek, salátů, jídel z ryb, do omáček, pečiva i pomazánek. Kvetoucí vrcholky rostliny se používají do nakládané zeleniny. Koprovou nať buď sušíme nebo nakládáme do sladkokyselého nálevu či soli.
Použití:
K posílení nehtů se užívají koupele ve výluhu ze semen. Semena obsahují silice, vápník, fosfor a další minerální látky. Z drcených semen se připravuje nálev, který je vhodný při léčení žaludku. Kopr má klinicky ověřený karminativní účinek, to znamená, že působí proti nadýmání a podporuje tvorbu žaludeční šťávy. Pomáhá také při škytavce, nespavosti a kolice, tiší kašel. Podporuje tvorbu mateřského mléka. Protože je bohatý na minerální soli, používá se při neslané dietě jako doplněk.