Využití
Historie:
Jako léčivá bylinka nabyl brutnák určitého významu teprve ve vrcholném středověku. Do té doby byl pěstován jako zelenina. Ještě nedávno se dělalo víno s naloženými listy brutnáku jako posilující prostředek na srdce. Studenti si také dříve připravovali čaj pro zlepšení paměti z brutnáku, rozrazilu, meduňky a pilátu.
Používané části rostliny:
Celá nadzemní část bylinky ( čerstvé listy a květy ).
Vlastnosti:
Pro léčebné účely je nejdůležitější vysoký obsah slizové látky, pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselina křemičitá, třísloviny, antokyanové barvivo, vitamín C, minerální látky (hlavně draslík, vápník a mangan), Uvedené látky májí protizánětlivé účinky a vliv na zlepšení dýchání.
Použití:
Čerstvé listy obsahují vitamin C; snižuje krevní tlak, posiluje srdeční činnost, podporuje tvorbu mléka u kojících matek, působí močopudně, mírně projímavě.
Také má hojivé účinky (obklad zmírňuje záněty a hojí poranění); čaj z nati ke kloktání a k obkladům na bércové vředy.
Listy Brutnáku se přidávají do zábalů obličeje se suchou pokožkou.
Jako koření se používají čerstvé mladé listy
Doporučujeme:
ČAJ-NÁLEV: Přelijte 2-3 g sušeného květu nebo 10 g sušeného listu 1 sklenicí vroucí vody a nechte v uzavřené nádobě vyluhovat. Během dne vypijte 1 sklenici cukrem oslazeného čaje. Léčbu provádějte 3-4 týdny.