Využití

 

Historie:

Původem je ze západního pohoří Ghats na jihu Indie, kde roste divoce v pralesích. Dnes se kardamom pěstuje také na Srí Lance, v Guatemale, Indočíně a v Tanzánii. Dávní Egypťané kardamom žvýkali, aby si tak vyčistili chrup a osvěžili dech. Staří Řekové a Římani kardamom používali jako parfém.

 

Používané části rostliny:

Používají se buď celé tobolky, nebo samotná semínka, která se prodávají buď celá, nebo rozemletá.

Vlastnosti:

Tobolky se při vaření používají buď celé, nebo lehce popraskané. Tobolka má v průřezu trojúhelníkovitý tvar a stačí ji u širšího konce promnout mezi prsty, aby praskla. Vydá tak více ze svého aroma, ale do pokrmu se neuvolní semínka, která jsou uvnitř. Používáte-li celá semínka, ta můžete lehce pomačkat lžící nebo v hmoždíři a následně osmažit na pánvi. Před přidáním dalších ingrediencí semínka z pánve odstraňte. Taktéž tobolky je na konci vaření z hotového jídla zapotřebí odstranit, aby Vám pokrm po delší době zbytečně nenahořkl..

 

Použití:

Kardamom má stimulující účinky a brání nadýmání. V západní medicíně sice není využíván pro své vlastnosti, ale dodává lékům chuť a tvoří základ pro léčivé přípravky, které obsahují další látky proti trávicím potížím a nadýmání, s nimiž harmonicky spolupůsobí. Arabové kardamomu přisuzovali afrodiziakální účinky a prastaří Indové ho považovali za lék proti otylosti. Od pradávna se využívá pro podporu trávení.

 

SmallCars.cz

Největší internetoý prodejce s modely aut a moterek v ČR. Skladem více jak 15000 modelů.

Rybářské potřeby za skvělé ceny. Široký sortiment, nízké ceny.

Nákup a prodej starožitností za výhodné ceny

Web4U - domény, webhosting, servery

TOPlist

© 2010 - 2017 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode