Brutnák lékařský - Borago officinalis

 

Brutnák lékařský pochází z jižní Evropy, z oblastí kolem Středozemního moře. Dnes je rozšířen po celé Evropě jako kulturní, často i zplanělá jednoletá bylinka rostoucí na okrajích cest, na ledem ležící půdě nebo na rumištích. Brutnák se využívá především jako kuchyňské koření, ale je i známou, i když dnes již méně užívanou léčivou bylinkou. Látky obsažené v rostlině mají chladivý, uklidňující účinek. Působí mírně projímavě a protizánětlivě ( při chorobách močových cest ).

Příspěvky čtenářů

Pěstování

Stručné rady

Využití

Bylinka produkuje velké množství semen. Proto snadno zplaňuje a jako plevel často roste na místech, kde není vůbec vítána. Kvete od června a její blankytně modré květy září po celé léto, často až do prvních mrazíků. Květy bylinky se používají ke zdobení jídel, v ovocných šťávách, můžete je zmrazit kostek ledu. Pocukrované květy jsou příjemnou změnou a pěknou ozdobou sladkých jídel.

 

I bez zahrady můžete tuto bylinku pěstovat. Dobře roste v truhlících a květináčích. Brutnák je jednoletá bylina, ale v místnosti nebo ve skleníku může i přezimovat. Používají se jen listy mladých rostlin. Seřezáváním rostlinu pravidelně zbavujte starých spodních listů.

 

Semena brutnáku vysejte v březnu/dubnu do mini skleníku nebo výsevního truhlíku. Jakmile bylinky vyrostou, přesaďte je do květináčů, postavte na světlé místo a pravidelně zalévejte.

Dokud trvá nebezpečí nočních mrazíků, nedávejte bylinky ven. Když nebezpečí pomine, přeneste rostliny ven. Přímo na zahradní záhon je vysévejte až po "zmrzlých". Na zahradě vykvétá později nežli v pokoji.

Po celé léto zalévejte vydatně. Bylinky v truhlících nebo v květináčích pravidelně přihnojujte. Pokud je vysejete na záhon, vystačí bez hnojiva.

 

Brutnák konzumujte čerstvý, to chutná nejlépe. Vaření není vhodné a také sušením ztrácí velkou část aroma. Sušte ho ve stínu, na přímém slunci jen po krátkou dobu. Pokud ho přidáte do teplých pokrmů (například k jídlům ze sekaného masa nebo k pečeným rybám), učiňte tak krátce před servírováním.

Brutnák se používá především jako salátové koření, často spolu s koprem. Jemně rozsekaný a doplněný cibulí, případně i dalšími bylinami, slouží k přípravě bylinkového másla nebo domácích sýrů. Jakmile rostlinky povyrostou, můžete sklízet listy. Protože starších listů stejně rostlinu zbavujete, můžete je s výhodou otrhat, dokud jsou mladé a měkké. Větší listy jsou tvrdé. Totéž se týká i květů. Ideální je, když bylinu do konce července vyséváte postupně, aby byly k dispozici stále mladé bylinky. Koncem léta můžete sklízet zralá semena a uschovat si je pro výsev v příštím roce.

SmallCars.cz

Největší internetoý prodejce s modely aut a moterek v ČR. Skladem více jak 15000 modelů.

Rybářské potřeby za skvělé ceny. Široký sortiment, nízké ceny.

Nákup a prodej starožitností za výhodné ceny

Web4U - domény, webhosting, servery

TOPlist

© 2010 - 2017 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode